RISC-V: Fremtidens teknologi

RISC-V: Fremtidens teknologi
RISC-V - Ny open source processor teknologi.
RISC-V: Fremtidens teknologi

RISC-V: Fremtidens computer hardware.

Hvad er RISC-V?

RISC-V er en open-source (dvs. åben kildekode) mikro-processor arkitektur. Som navnet RISC antyder, så er systemet baseret på et reduceret instruktions-sæt i konfigurationen.
RISC-V blev som projekt oprettet i 2010 og har sin oprindelse på det renommerede Berkeley universitet i Californien. Finanseret er projektet af mere end 150 store selskaber, samt mange frivillige bidragsydere.
Siden juni 2019 er version 2.2 af arkitekturen tilgængelig.

En konkurrent til ARM

RISC-V er en direkte konkurrent til ARM (tidligere: Acorn RISC Machine), som også er en processor arkitektur med et reduceret instruktions-sæt udviklet af ARM Holdings i England.

ARM er dog ikke et open-source projekt, men sælger licenser til deres arkitektur til bl. Apple, Qualcomm, Samsung, Huawei og andre. Instruktions-sættet er kopibeskyttet og der er begrænset adgang til kernedelen af arkitekturen, dvs. licenstageren kan kun ændre en lille smule på instruktionerne for at tilpasse arkitekturen til deres respektive produkter.

RISK-V giver 100% adgang til ALT

RISC-V er et sikkert bud på et skifte til mere integrerede systemer i fremtiden. 
Da alle har fri adgang til projektet og kan ændre og tilpasse arkitekturen til deres individuelle behov uden ekstra udgifter, er det oplagt at slippe for licensen til ARM og bruge de sparede penge på optimeringen af processor instruktionerne i stedet for. 

Hvor bruger vi RISC baserede processorer i vores hverdag?

Det gør vi i vores kæreste eje: Mobilen!
Mobiltelefonen bliver i dag stort set aldrig brugt til at ringe fra. Vi vil hellere lige sende en besked via Messenger eller SMS. Vores såkaldte smartphones er i bund og grund meget effektive lommecomputer, som vi konstant bærer rundt på.
Telefonen styrer os og ikke omvendt! Denne trend vil fortsætte og de næste generationer vil bruge mobiltelefonen ligesom Captain Kirk bruger sin Tricorder i StarTrek: TIL ALT.

Være ærlig! Når din mobil siger den mindste lyd, så SKAL du lige hurtig se hvad der er sket, hvem der har skrevet eller hvornår og hvor du har dit næste møde. Om dagen, om natten og i weekenderne.

Hvad er der ellers af computer hardware i danske hjem?

Den stationære eller bærbare PC. Den sidder for det meste bare derhjemme i et stille hjørne bag sofaen eller er gemt væk i en skuffe i stuen, hvor den samtidig sluger strøm i konstant dvale. Den bliver kun brugt om aftenen eller på arbejde når mobilen er for lille. 
Der bliver handlet ind, betalt med mobilepay og bestilt møbler i IKEA med mobilen.

Hvorfor har vi så egentlig 2-3 forskellige computere per person?

Det er et godt spørgsmål. Vi bruger laptoppen i skolen, under uddannelsen, på arbejde og primært når det ikke er helt nok med en lille mobil-skærm på 5"-7". 
Vi skal også bruge et andet operativ-system på PC'en med en anden slags software. 
Det er for de fleste enten Windows eller MacOS. 

Intel processorer sidder i 95% af alle PC'er.

Både Microsoft og Apple bygger på Intels processor arkitektur når vi taler bærbare eller stationære computere. Intels chips er baseret på MISC arkitekturen. MISC står for et minimalt instruktions-sæt og er ikke kompatibel med ARM eller RISC-V arkitekturen.
Vi har altså 2 komplet anderledes strukturede systemer på 2 forskellige typer enheder, som vi bruger til stort set de samme opgaver.

Det betyder: integrations problemer, synkroniserings problemer, krav på emulatorer og bøvl ved udvikling af software, som skal udvikles og købes gentagende gange.

Hvor vil RISC-V finde sin anvendelse?

RISC-V kan og vil sætte en ende på alle integrationsproblemer på en gang. Hvis vi antager, at vores telefoner for det meste har ligeså meget eller endda mere power end vores bærbare computer, hvorfor udnytter vi så ikke de samme ressourcer begge steder?
Det er det RISC-V er der for!

Hvad vil fremtiden byde på?

Jeg er overbevist om, at både Apple og Microsoft i den meget nære fremtid vil skifte 100% til RISC-V arkitekturen i ALLE deres produkter. Vi vil se 100% integreret software og hardware perfekt tilpasset og skræddersyet til de enkelte enheder og bruger behov.

Softwaren vil blive udviklet hurtigere, bedre og med mindre fejl. Hardwaren vil være hurtigere, billigere og byde på højere profitrater for producenterne. 

Apple aktien kommer til at stige voldsomt !

Hvorfor - spørger du? Fordi...i det øjeblik, hvor Apple skifter til ARM (nok i midten af 2020) eller på sigt sandsynligvis også til RISC-V, vil ALLE deres eksisterende Intel-baserede computere ikke kunne opdateres længere. Hvis man så vil bruge den nye ARM eller RISC-V version af MacOS, som man elsker og ikke kan undvære, vil man skulle anskaffe sig en ny Mac.

De nye Macbooks vil kunne køre i 4-5 dage uden opladning, da RISC-V er designet til et lavere energiforbrug. De nye Macbooks vil blive meget billigere, da Apple kan klare alt In-house uden licensgebyrer og....de vil være tyndere og lettere.

Microsoft vil også satse på RISC-V

Microsoft har allerede bygget de første prototyper af deres populære Surface modeller med ARM processorer fra Qualcomm og de vil komme på markedet inden længe. Microsoft siger det ikke direkte, men...de har lavet deres lektier og vil ikke overlade hele markedet til Apple. Microsoft satser derfor under radaren 100% på RISC-V, hvor de har fuld adgang til instruktions-sættet.

Mobilen kan også blive din bærbare computer

Når alle enheder bruger samme arkitektur i fremtiden, så bliver integrationen en leg. Du vil faktisk kunne tilslutte din mobil til en større skærm eller et TV og vupti er du køreklar med en fuld PC.

Hvad betyder det for Intel?

Intel er færdig! De halter allerede efter med deres såkaldte 10 nm teknologi, hvor ARM og RISC-V allerede nu er ankommet på den semi-atomare level med bare 7 nm.

Når teknologi giganter som Apple, Microsoft, Amazon og Alibaba Group vender rykken til Intel er festen forbi. Sælg dine Intel aktier så længe du stadig kan, da jeg ikke tror på, at Intel har noget banebrydende i skuffen. De har sovet i timen og satset for meget på server markedet, som langsom og sikker skifter til ARM og RISC-V chips.

Hvad betyder det for ARM ?
ARM kan stadig være med i festen ved at åbne op for Pandoras' boks, dvs. adgangen til deres instruktions-sæt, som de så småt er begyndt med. ARM er i en god position mht. mobil-markedet, da der i dag sidder en ARM processor i stort set alle mobile enheder, samt mange nyere servere.

ARM blev for nylig købt af japanske SoftBank for over 200 milliarder kroner! SoftBank har jo ikke investeret så mange penge i en død sild, men med planen om at sælge virksomheden igen om nogle år med en giga-profit. 

SoftBank er godt klar over, at det kun kan ende i et stort plus, hvis de kan udvide ARM's aktivitetsområde, da der allerede sidder en ARM processor i alle mobil telefoner.

Hvor kan denne udvidelse finde sted? 

I disse 4 områder:

  1.  Desktop og Laptop markedet
  2.  IOT (internet of things = App/internet styrede ting)
  3.  AI - kunstig intelligens, et område hvor ARM allerede er en stor spiller
  4.  Robot-teknologi - også her er ARM i samarbejde med en del store spillere

På sigt tror jeg dog, at ARM's licensmodel er et relikvie fra fortiden og vil blive modificeret. ARM's overlevelse og fremtidige success afhænger af deres evne til at indgå strategiske alliancer.

Hvis ARM kan holde på nogle få store spillere som Apple eller invitere dem komplet "indenfor" kan de faktisk vokse i nogle år endnu.

Hvor meget indflydelse har Apple på ARM?

I dag udgør Apple ca. 20% af ARM's komplette marked.

Relationen mellem Apple og ARM er også mere end bare business. Apple var faktisk involveret i opstarten af ARM i samarbejde med Acorn (ARM's grundlægger) og VLSI i 1990' erne. Med så stor en markedsandel i ARM's omsætning bestemmer Apple med sikkerhed en meget stor del af hvilken vej rejsen går. 

Apple bliver udelukkende styret af udbud og efterspørgsel og dermed af forbrugerne. Forbrugernes adfærd kræver en sammensmeltning af de forskellige hardware platforme. Hvis Apple vil vokse igen, skal de skifte til en integreret RISC platform om det nu bliver ARM eller RISC-V er kun et spørgsmål om penge.

Hvor meget indflydelse har Microsoft på ARM?

INGEN! Det er også derfor, at Microsoft arbejder sammen med Qualcomm på ders seneste ARM baserede produkter omkring SQ1 processoren. Qualcomm er en etableret storspiller i ARM arkitekturen og har igennem mange år opbygget den tillid der skal til for at få adgang til lidt mere end andre . Microfoft vil aldrig få den samme tilknytning til ARM som Apple har i dag og vil derfor helt naturligt lede efter kompetente alternativer: RISC-V er et oplagt valg her.

Hvor er RISC-V projektet henne nu?

RISC-V er allerede milevidt foran og har ca. 2-3 års teknologisk forspring overfor ARM. Med de mange frivillige open-source udvikler på projektet er RISC-V definitiv fremtiden. Om få år vil alle mobile og stationære enheder være baseret på RISC-V.