Kina lancerer nyt genbrugs-raket

Kina er nu officiel deltager i genbrugs-rumfart projektet.

Efter amerikanske SpaceX og BlueOrigin har kinesiske Linkspace nu med success startet og landet deres første genbrugelige raket.
Raketten er kun ca. 8 meter lang og dermed en dværg i forhold til SpaceX´s raketter. Der er ikke tale om konkurrence til Elon Musks Falcon, Falcon-Heavy eller BFR-raketter, men det er et skridt i den rigtige retning for kineserne. Det viser først og fremmest, at de kan.

Rumfart bliver billigere

Her kan vi for alvor se starten og vejen frem til meget billigere internationale rum-projekter. Udbud og efterspørgsel bestemmer jo som bekendt prisen. SpaceX har vist, at man kan reducere prisen med hele 99% ved at benytte sig af genbrugelige launch-moduler og booster raketter. 

Er Linkspace en kinesik SpaceX

Med sikkerhed ikke! Jeff Bezos` Blue Origin kan nok bedre sammenlignes med Linkspace, da de to selskaber begge bygger forholdsvis små, genbrugelige raketter. Blue Origin har lige 'strejfet' rummet, mens Linkspace har sendt deres første raket i hele 300km højde og dermed officielt i rummet, som 'starter' ved ca. 100km højde.

Linkspace fortsætter med større raketter

Linkspace er allerede i gang med at bygge en næsten dobbelt så stor raket på ca. 14,5 m, som vil kunne genbruges op til 100 gange i løbet af et år. Den større raket vil være i stand til primært at sende satelitter prisbilligt i rummet. Den nye raket vil også have en meget hurtig genstart-frekvens.

Kina støtter private rum-projekter

Kina har siden 2014 støttet privat-financierede rum-projekter og der er p.t. mere end 60 aktive, private rum-startup virksomheder registreret. Alle disse virksomheder har diverse projekter klar og vi vil nok se meget mere i denne sektor fra kina.