Kina lancerer digital valuta

Kina lancerer digital valuta
Kina lancerer egen digital valuta

Kina lancerer en ny digital valuta.

Kinas centralbank har i flg. kinesiske kilder i mere end 5 år arbejdet på en landsdækkende, statsstyret, såkaldt krypto valuta.

Kina har tilsyneladende 'speeded' lancerings-processen lidt op, for at komme Facebooks digitale valuta med det befriende navn 'Libra' (af krypto elskere også kaldt 'F-coin') i forkøbet.

Hvad betyder det for teknologien?

Først og fremmest vil alle lande i den meget nære fremtid være mere eller mindre tvunget til at have deres egen udgave af en digital eller virtuel valuta. Det gælder p.t. om at være først og størst, selvom de fleste politikere slet ikke har forståelse eller indsigt i hvad en krypto valuta egentlig er og hvilke fordele og ulemper det indebærer.

Teknologien bliver definitiv både mere stueren og mere accepteret i samfundet, hvor det i øjeblikket har et mere kriminelt image, hvor speciel Bitcoin betragtes som det perfekte redskab til både hvidvaskning og afpresning. Bitcoin egner sig i den grad ikke til sidstnævnte, da ALLE transaktioner er 100% transparente og kan spores tilbage til alle indvolverede adresser. Det er nok bedre at bruge danske kroner eller dollar i stedet for.

Kan centralbanker lancere krypto?

Her er svaret helt klart: NEJ. Krypto og digital valuta er ikke altid det samme. En digital valuta har vi allerede, da alle banker primært har penge i digital form i stedet for kontanter. Når en centralbank og/eller en regering er involveret i en digital valuta vil denne valuta ikke være anonym eller privat. 

Tænk hvornår du sidst har betalt med kontanter i Bilka? Det er nok en del år siden. Vi bruger i dag primært Visa eller Mastercard og MobilePay til personlige transaktioner, som er defakto standard af en digital valuta i Danmark.

Det er derfor meget nemt for de danske banker, at tilføje en eller anden form for ny e-krone til MobilePay økosystemet. Bankerne har med stor sansynlighed allerede forberedt mobil betalinger til det nu. Et klik med musen og vi er med i racet ...og helt foran er vi også.

Centralbank styrede digitale valuta er, som navnet siger, central styret. Disse valutaer vil i deres natur være det samme som FIAT valuta, som den danske krone eller euroen. Uden backup, central kontrolleret, ubegrænset i mængden og udenfor vores personlige kontrol. Vi vil fortsæt være underlagt bankernes, statens og inflationens usympatiske vilkår.

Digital valuta er ikke altid krypto valuta.

En centralbank styret digital valuta vil altid blive overvåget, sporet og kontrolleret og den vil på ingen måde være decentral.

Ægte krypto, som Bitcoin, Ethereum, m.m. er noget helt andet. Her er der tale om anonymitet, decentralisering, hvor ALLE kan være med og være deres egen bank. Uanset land, indkomst, nationalitet, hudfarve, sprog, kredit-værdighed eller bankkonto størrelse. Der er tit kun et limiteret antal digitale mønter til rådighed og/eller de er dyr at lave. Desuden er der andre smarte funktioner indbygget, som f.eks. ved Ethereum eller Stellar giver mulighed for tusindvis af ekstra funktioner i form af såkaldte smart-kontrakter. 

Hvad betyder det for kina?

Kina er lige nu presset fra alle fronter. Det handler ikke kun om Trumps straftold mareridt, men i aller højeste grad også om Facebooks libra, som vil flytte centralbankernes magtstruktur over til multi-nationale IT-virksomheder, da Facebook vil få konkurrence fra både Amazon, Ebay og andre. De andre venter bare på, hvordan det kommer til at udfolde sig før de laver det selv.

Facit:

Kina skal handle nu og kina har de bedste muligheder for det. De kinesiske forbruger er hoppet let og elegant over kredit-kortet, ved at gå direkte fra et kontant-samfund til mobil-betaling a la MobilePay. I kina hedder det bare WeChat (kinas Facebook) eller AliPay (kinas Ebay). 
WeChat og Alipay står for mere end 97% af alle betalinger i kina og de er allerede 100% digital. Den kinesiske centralbank skal bare koble dem på og så kører penge toget. 

Uanset hvad, så gavner det krypto universet. Brugerne vil få øjnene op, når de kan vælge mellem en stats-/eller centralbank kontrolleret, manipuleret digital valuta, som kan konfiskeres, devalueres, beskattes eller flyttes og ægte krypto-valutaer, som er decentral, privat, anonym, deflationær og uden for statens direkte eller indirekte kontrol.

Det attraktive og positive:

Verdens samfundet bliver gennem centralbank- og statsstyrede digitale valutaer direkte og omfattende introduceret til mulighederne, brugbarheden og friheden ved at bruge ægte krypto valutaer.