Danske Bank - har måske hvidvasket 1.5 Mrd.

Danske Bank - har måske hvidvasket  1.5 Mrd.
Danske Bank
Danske Bank - har måske hvidvasket  1.5 Mrd.

Hvidvaskning endnu større

Undersøgelsen af ​​Danske Banks påståede hvidvaskning af penge har afdækket meget større beløb end hidtil antaget. 

Antallet af "tvivlsomme midler", der er strømmet gennem Danske Banks estiske filial, er vokset fra 950 milliarder kr. til svimlende ca. 1,5 milliarder kr.

Adm. Direktør får "gylden håndtryk"

Den administrerende direktør, Thomas Borgen, har fået det "gyldne" håndtryk og slipper hjem med knap 22,6 Millioner kr. i gage. Danmarks største bank offentliggjorde rapporten om resultaterne af den interne undersøgelse af hvidvaskningsanklagerne, der involverer sin estiske filial, onsdag.

Forud for denne udgivelse strømmede 950 milliarder kr. tilsyneladende gennem Danske Banks estiske filial til mistænkelige regnskaber for ikke-hjemmehørende kunder fra 2007 til 2015.

Bankens undersøgelse har imidlertid revideret dette tal. Danske Bank har "erkendt, at omkring 1.5 mia. kr. i tvivlsomme penge er sivet igennem sin lille estiske filial i en af ​​de største hvidvaskningsskandaler, nogensinde", rapporterede Financial Times.

Statsminister chokeret

Lars Lokke Rasmussen, Danmarks statsminister er chokeret. "Jeg er chokeret! Tallene, der kom ud i dag, har en astronomisk størrelse. Det er selvfølgelig dybt skuffende, at en bank, som jeg anser for at være en vigtig spiller for Danmark, er blevet involveret i denne form for aktivitet."

Danske Banks egne undersøgelser forventer hvidvaskning på nu 235 milliarder dollars, altså ca. 1,5 milliarder kr., siger CEO. "Undersøgelserne er ledet af advokatfirmaet Bruun & Hjejle", udtaler Danske Bank og tilføjer, at "undersøgelsens omfang dækker ca. 15.000 kunder og 9.5 millioner betalinger." Ifølge rapporten er der blevet undersøgt omkring 12.000 dokumenter og mere end 8 millioner e-mails, og mere end 70 interviews er blevet gennemført med nuværende og tidligere medarbejdere og ledere.

Samlet set har cirka 70 personer arbejdet på fuld tid på undersøgelserne. Desuden hedder det i rapporten, at ca. 6.200 højrisikokunder er blevet undersøgt, "og de fleste af disse kunder er blevet anset for mistænkelige."

Financial Times tilføjede, at "de ikke-residente kunder kom fra lande som Rusland, Storbrittanien og De Britiske Jomfruøer, men banken sagde, at det endnu ikke kunne anslå, hvor meget af det samlede beløb der var ulovligt." 

På onsdag meddelte Danske Bank, at koncernchef Thomas F. Borgen er trådt af. Han har været bankens CEO siden 2013 og var ansvarlig for den internationale bankvirksomhed, herunder Estland fra 2009 til 2012.

Borgen sagde: "Det er klart, at Danske Bank har undladt at leve op til sit ansvar i tilfælde af eventuel hvidvaskning af penge i Estland. Jeg beklager dette dybt ... Jeg tror, ​​at det er bedst for alle parter, at jeg trækker mig." Ifølge bankens fortsætter Borgen  i sin stilling, indtil en ny administrerende direktør er blevet udnævnt.

Danske Bank "donerer" 1,5 Mrd. kr. væk

Danske Bank meddemer, at man har doneret 1,5 mia. kr. "Danske Bank ønsker ikke at drage økonomisk fordel af mistænkelige transaktioner, der fandt sted i den ikke-hjemmehørende portefølje af sin estiske filial i perioden 2007-2015," skrev banken og tilføjede: Da banken ikke kan give et nøjagtigt skøn over mængden af ​​mistænkelige transaktioner foretaget af udenlandske kunder i Estland i perioden, har bestyrelsen besluttet at donere bruttoindkomsten fra kunderne i perioden 2007-2015 , der anslås til 1,5 mia. kr. til et uafhængigt fond.

Grundlaget vil blive "oprettet for at støtte initiativer til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvaskning af penge, også i Danmark og Estland."

Danske Bank  stadig i sorte tal med 16-17 Mrd. for 2018

Banken forklarede endvidere, at nettoresultatet for 2018 er blevet nedjusteret på grund af denne donation. "Vi forventer nu, at nettoresultatet for 2018 ligger i størrelsesordenen 16-17 mia. kr."

Banken afklarede og bemærkede det tidligere "forventede nettoresultatet for 2018 at være i den nederste ende af 18-20 mia. kr.

Er Crypto farligere end FIAT penge?

Hvorfor tror du regulatorer går efter krypto, når der er så meget hvidvaskning af penge i banksystemet?

Lad os høre din mening. Skriv en kort kommentar nedenfor og deltag i vores afstemning. Tak.